WAT IS EEN PRODUCER?


Een producer is eigenlijk het beste te vergelijken met een filmregisseur of voetbalcoach.
Hij analyseert de individuele talenten van alle bandleden, bespreekt de tactiek, beoordeelt
de uitvoering en grijpt in als iets niet werkt. Met een veelzijdige trukendoos en een schat aan kennis motiveert hij iedereen om optimaal te presteren.

Een producer heeft als hoofdtaak om het maximale uit een band/artiest en het songmateriaal te halen. Daarvoor gaat hij een nauwe band aan met de hele groep, zodat iedereen zich relaxt voelt en maximaal kan presteren. De producer verdiept zich in het gedachtegoed, de ambities en verwachtingen van de band om in goede harmonie tot een professioneel eindproduct te komen.

Als objectieve buitenstaander bekijkt de producer de songs vanuit het perspectief van de luisteraar, met als doel om samen een commercieel verkoopbaar product te realiseren binnen de mogelijkheden van het beschikbare budget.

DE ROL VAN DE PRODUCER

De producer komt binnen met frisse oren en onderwerpt het repertoire aan een objectieve evaluatie, om vervolgens verbeterpunten door te nemen. Omdat je een song maar één keer voor de eerste keer kan horen, is die eerste indruk van groot belang om de grootste haken en ogen te identificeren.

Als eindverantwoordelijke moet een producer soms ook hard zijn en knopen doorhakken. Het is wel belangrijk om hierbij te beseffen dat de band en de producer hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk;
de songs zo goed mogelijk tot hun recht laten komen. Respecteer dus de keuzes die hij maakt en vertrouw op zijn inzicht en ervaring.

Een goede producer zal de lat hoger leggen en de bandleden uitdagen om met creatieve oplossingen te komen. Als muzikant zit je meestal zo dicht op je eigen repertoire, dat je de gebreken zelf niet herkent. De inbreng van een producer is uiterst waardevol bij het efficiënt aanpakken van zwakke plekken en het versterken van de "hooks".

Werken met poprockproducer.nl zal je een berg nieuwe inzichten verschaffen die je ontwikkeling positief beïnvloedt. Stel jezelf open voor alle vormen van feedback en besef dat elk puntje van kritiek een kans is om beter te worden. Als je als band of artiest serieuze ambities hebt kan je eigenlijk niet om een producer heen.
Een producer is een waardevol klankbord waar je al je ideeën aan kan toetsen, bovendien wijst hij je op de valkuilen en reikt hij inzichten aan waarmee je de directe concurrentie al snel in een stofwolk achter je laat.

MIJN MOTIVATIE

Als ik naar gevorderde en ambitieuze bandjes luister, dan valt het me op dat ze veel steken laten vallen.
Erg jammer. Vaak komt dit door een gebrek aan inzicht of uit pure eigenwijsheid. Omdat bands en singer-songwriters tegenwoordig (noodgedwongen of niet) heel veel zelf proberen te doen, ontberen ze de expertise die ze in betere tijden mee zouden krijgen van een platenmaatschappij of producer. Die tillen een potentiële band of artiest met hun know-how naar een hoger niveau.
Ook al is er geen exacte formule voor succes, er zijn wel een heleboel dingen die je qua songwriting en productie absoluut NIET moet doen èn een aantal dingen die je expliciet juist WEL moet doen. Er zijn wetmatigheden die zichzelf al decennia lang hebben bewezen, maar ik verbaas me keer op keer hoe weinig benul zelfs de meest ambitieuze en geschoolde bands van deze basis principes lijken te hebben. Veel te veel details worden aan het toeval overgelaten, en dat is ontzettend zonde! Want succes is een keuze, en kennis is macht.

Omdat ik het frustrerend vind dat sympathieke bandjes en artiesten zichzelf tegenwerken (of zelfs compleet saboteren) doordat ze geen hulp inschakelen bij het schrijven en produceren van hun songs, heb ik besloten om mijn kennis en expertise als producer en songcoach aan te bieden. Het is mijn ambitie om op deze manier een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de Nederlandse pop/rockmuziek.

In plaats van aan de zijlijn te blijven staan en als mosterd na de maaltijd bij een cd release met allerlei goede adviezen te komen, is het mijn missie om bands en artiesten te begeleiden in het voortraject en tijdens de productie. Waarbij de absolute focus ligt op het allerbelangrijkste element in de hele muziekindustrie:
HET LIEDJE.

Fotografie: www.alexdevocht.com. Website ontwerp en teksten: Jesse Campfens © 2011