OVERZICHT


Een kort overzicht van de verschillende stadia van een album productie proces.

1. SCHRIJFPROCES
De songs kunnen geschreven zijn door de band of artiest zelf, of door externe songwriters.
Bands kiezen er ook vaak voor om met een songwriter/producer te werken die de songwriters van de band
al in het schrijfproces begeleidt, waardoor de lat in het begin al een stuk hoger kan worden gelegd.

2. DEMO FASE
De band of artiest maakt demo's van het repertoire wat erg handig is in de ontwikkeling en evaluatie van het songmateriaal. Hou de uitwerking eenvoudig, het gaat in eerste instantie over de vorm, melodie en tekst van het liedje. Maak het niet te vol zodat de producer de essentie van het liedje nog kan identificeren.

3. PRE-PRODUCTIE
Dit is de voorbereiding op de studio opnames, waarbij alles onder de loep wordt genomen en de songs qua tekst, melodie, opbouw, arrangement en instrumentatie worden voorbereid voor de uiteindelijke productie. Onder leiding van een producer wordt er gerepeteerd voor de studiosessies. De producer overziet het hele traject en gebruikt zijn kennis, ervaring en vaardigheden om de ruwe demoschets van een song naar een goed gearrangeerde, professionele opname te transformeren.

Op deze site besteed ik uitgebreid aandacht aan dit belangrijke, maar vaak onderschatte productie onderdeel.
LEES DE HOOFDSTUKKEN:
PRE-PRODUCTIE EN SONGWRITING TOOLS

4. PRODUCTIE

4.1 OPNAMES MAKEN
Tijdens de daadwerkelijk productie, worden alle partijen in de studio en/of homestudio opgenomen. Tegenwoordig om het budget binnen de perken te houden vaak een combinatie van beiden.
De producer beoordeelt de "takes" en motiveert de spelers en vocalisten tot hun beste performance.

4.2 EDITEN
Als alles opgenomen is, dan worden (waar nodig) de beste "takes" gecombineerd en samengevoegd tot een ultieme partij. Bij het editen worden de opnames schoongemaakt door ruis, tikken en dergelijke ongemakken te verwijderen, dit ter voorbereiding op een soepel mixproces.

4.3 MIXEN
Het mixen van de songs is een ware kunstvorm. Met een arsenaal aan effecten en technische toepassingen wordt het beste uit de songs naar voren gehaald. Tijdens het mixen worden de songs getransformeerd naar hun hoogste potentieel.

Meer weten over studio opnames en het omzeilen van de bekende valkuilen?
LEES DE HOOFDSTUKKEN:
STUDIOSESSIE, VALKUILEN EN SAMENWERKING

5. MASTERING
Masteren is het "fine-tunen" van de mix en het voorbereiden op de release, dus het persen of digitaal uitbrengen van het album. Het masteren van de songs is de laatste handeling, maar wordt doorgans niet door de producer uitgevoerd. Het is aan te raden om dit door een externe, professionele "mastering engineer" te laten doen, die de productie nog eens met frisse oren en hoogstaande apparatuur in een speciale akoestiek kan beoordelen en perfectioneren.

6. MARKETING & PROMOTIE
Normaal gesproken heeft een producer niets te maken met de marketing en promotie activiteiten die volgen na de album productie. Dat is aan de wijze mannen van de platenmaatschappij. Maar omdat bands tegenwoordig vaak zelf hun album uit brengen zonder de specifieke know-how van een platenmaatschappij draag ik als producer graag een steentje bij aan dit proces.

Omdat je een hele goede plaat alsnog om zeep kan helpen met goedkoop of lelijk artwork, ben ik hier ook graag bij betrokken. Lang voordat ik mijn producers diploma behaalde, had ik al een diploma grafische vormgeving (HBO niveau) op zak.

Meer weten over marketing en aanverwante onderwerpen?
LEES DE HOOFDSTUKKEN: FOOD FOR THOUGHTS EN HET 7 KLAPPER CONCEPT
BEKIJK OOK DE HANDIGE LINKS PAGINA

Fotografie: www.alexdevocht.com. Website ontwerp en teksten: Jesse Campfens © 2011