7 KLAPPER CONCEPT


Als songwriter / producer ben ik een fervent voorstander van het zevenklapper concept.
Op dit pagina leg ik kort het hoe en waarom van een zevenklapper uit.


Wat is een Zevenklapper?
Een zevenklapper is een album met 7 tracks.
Langer dan een EP, maar minder tracks dan een traditioneel album.

Waarom een Zevenklapper?
Tijden veranderen, door het ruime aanbod op internet kopen mensen vaak alleen de single of de nummers die ze echt heel goed vinden. Het gaat tegenwoordig veel meer om sterke liedjes dan om complete albums.

Deze "losse verkoop" van liedjes betekend niet perse het einde van het "12 track album" zoals we dat kennen, want er zullen altijd bands en artiesten zijn die wel een album kunnen maken dat van begin tot einde boeit. Een "album-album" noemde ik zulke platen vroeger. Het selectieve internetgebruik van de moderne muziekliefhebber betekend echter wel het einde van de "filler tracks"; de mindere songs waarmee het album vaak wordt opgevuld. Dat we die miskleunen eindelijk kwijtraken is natuurlijk een positieve ontwikkeling.

Sommige mensen zijn huiverig dat de geniale albumtrack; het diamandje dat de fans koesteren maar nooit als single op de radio zal verschijnen, met de huidige ontwikkelingen uitsterft. Maar ik denk dat die geliefde, net iets afwijkende albumtrack het met dit "zevenklapper" concept wel gaat overleven. Aangezien je hooguit 3 of 4 singles uitbrengt van een album, blijft er nog genoeg ruimte over voor die "bijzondere track".

Snellere cyclus
De grootse reden voor artiesten om het zevenklapper model te adopteren is de mogelijkheid van een nieuwe, veel snellere cyclus. Voorheen werd er soms wel een jaar aan een album gewerkt (schrijfproces / opnemen / marketing voorbereiding) en er vervolgens anderhalf jaar mee getourd.

Als er ruim twee jaar tussen je albums zit is de kans groot dat je langzaam uit beeld verdwijnt. De interesse ebt langzaam weg, want de wereld raast natuurlijk door en nieuwe artiesten staan te trappelen om je hard bevochten plekje in te pikken. Opgestaan plaats vergaan. Als je lang aan het touren bent, bestaat er de kans dat je de aandacht verliest.

Het idee van de zevenklapper is eigenlijk heel simpel: vaker albums uitbrengen, maar wel hoge kwaliteit leveren. Door elk jaar een zevenklapper uit te brengen kan je in een voordurende stroom radiosingles uit blijven brengen, waardoor je eigenlijk altijd "in the picture" blijft. Het is interessant voor je fans, en je hebt vaker nieuwswaarde.

De tijd tussen het schrijven en het delen van nieuwe liedjes wordt dus korter, wat het voor de artiest zelf ook leuker maakt. Door de snellere productietijd van dit model is het enthousiasme voor de nieuwe tracks bij de band of artiest nog fris en veel sterker aanwezig.

Productionele voordelen
Productioneel gezien heeft de zevenklapper ook veel voordelen, je bent minder studiotijd kwijt dus blijven de investeringskosten lager. Een doorsnee pop of rockband heeft aan twee studiodagen ruim genoeg om de drum en baspartijen er goed op te krijgen. En als je het heel goed voorbereid misschien wel in één lange studio dag, al zou ik het i.v.m. vermoeidheid en het concentratieniveau minstens over anderhalve dag verspreiden. Omdat je maar zeven tracks opneemt moeten ze natuurlijk wel allemaal top kwaliteit hebben.

Fotografie: www.alexdevocht.com. Website ontwerp en teksten: Jesse Campfens © 2011